Verse armen

image

Bij 9-2 achter tegen de Rangers moest Justin Verlander toch even lachen en ook Max Scherzer had een grote smile op zijn gezicht. De Tigers zouden vast niet meer winnen, maar wat kon het schelen. Kortestop Danny Worth stond de negende inning op de heuvel en dat vonden de twee pitchers prachtig.

Het werd voor Verlander en Scherzer alleen nog maar leuker toen Worth met zijn knuckleball twee strike-outs gooide en vlot de inning afsloot. Onder luid applaus liep de kortestop  met een grijns naar de dug-out en kreeg van iedereen een high-five.

Worth was in mei de tweede positiespeler in de MLB die moest gooien, maar inmiddels hebben er al zeventien op de heuvel gestaan. Coaches kunnen soms niet anders als de armen op zijn. Maar stiekem vindt iedereen het hartstikke leuk. “Alle positiespelers willen het graag een keer doen”, zei Brewers-coach Ron Roenicke. “Euh, ik wilde het zelf vroeger eigenlijk ook.”

Worth: “Het publiek ging staan, ze scandeerden mijn naam. Het was een van mijn coolste honkbalmomenten.” Dodgers-catcher Drew Butera had al evenveel plezier op de heuvel. Zijn pitch ging 94 mijl per uur en zette Marcell Ozuna met drie slag aan de kant. Het grappige is dat zijn vader Sal, een catcher, ook een keer heeft geworpen. “Ik mocht nooit pitchen van mijn pa. Slecht voor mijn arm. Dus dit was erg gaaf. Kon ik alsnog bewijzen dat ik best goed kan gooien.”

Eerste honkman Mitch Moreland haalde voor de Rangers 95 mijl per uur en dat zat closer Joakim Soria niet lekker. “Het kan natuurlijk niet dat je harder gooit dan de closer”, zei Soria voor de grap. Nick Swisher bleef voor de Yankees in 2009 één inning overeind, kreeg geen runs tegen en zei trots dat hij zijn carrière kan eindigen met een ERA van 0.00.

Maar het gaat niet altijd goed. Mike Carp en Leury Garcia maakten er dit seizoen een zootje van op de heuvel en John Mabry deed het ooit zo slecht dat voorgoed een ERA van 135.00 achter zijn naam staat.

Vermoedelijk zullen niet veel positiespelers meer gooien in september. De rosters zijn uitgebreid en de teams hebben genoeg verse armen. Jammer, want dan zien we de logge slugger Adam Dunn nooit meer pitchen. “Ik heb lang niet meer zo hard gelachen op een honkbalveld”, twitterde teamgenoot Adam Eaton. “De laatste keer was toen ik als klein jochie paardenbloemetjes zat te plukken in het outfield.”

Roenicke: “Toch doe ik het liever niet. Ze kunnen hun arm blesseren of ze kijken de hele tijd naar de radargun om te zien hoe hard ze kunnen. Dat kan gevaarlijk zijn.” Daar weet oud-speler José Canseco alles van. Die begon bij Spring Training al te zeuren of hij een keer mocht gooien. Toen zijn team de Rangers een keer zo dik achterstond mocht hij eindelijk komen opdraven. Jose smeet wild zijn arm in puin en had uiteindelijk Tommy John surgery nodig. De domoor.

Inmiddels is Worth teruggezet naar de Minors. Hoe de toekomst van de kortestop er uit gaat zien is onduidelijk. Scouts vonden dat hij moet overwegen verder te gaan als werper. “De jongens hebben het vaak over mijn knuckle. Sterker nog: Max en Justin vinden echt dat ik serieus moet gaan pitchen. Geen grap. Ze denken dat het een goede carrièrestap is.”

Gepubliceerd op Sport Amerika
Tekst © honkbalopzolder
Foto: Tom Hagerty
(Danny Worth)