Schuim op de bek

image

Het was maar een heel klein zetje. Meer deed Matt Adams echt niet vlak nadat hij een foutbal miste. De eerste honkman van de Cardinals dacht hem te pakken, leunde het publiek in en net op het moment dat hij zijn handschoen dicht wilde knijpen, hup bal verdwenen. Weggeplukt door een fan van de Reds.

Adams die nog half over de reling bungelde gaf de man een tikkie met zijn handschoen. De toeschouwer wankelde een klein beetje en stak direct zijn middelvinger omhoog naar de terug hobbelende Adams.

Officials van MLB onderzoeken nu het incident en weten nog niet of Adams straf krijgt. Een beetje overdreven voor iets dat je nauwelijks een incident kunt noemen. Het is zelfs volstrekt onschuldig als je het vergelijkt met wat bijvoorbeeld Ty Cobb deed in mei 1912. Dat was pas een echt incident.

De outfielder van de Tigers werd bij een uitwedstrijd tegen de Yankees de hele middag verrot gescholden door een toeschouwer genaamd Claude Lueker. Cobb probeerde het eerst te negeren en vroeg aan de organisatie of ze de fan het stadion uit wilden zetten. Die grepen niet in en Cobb zat zich op te vreten totdat hij de beledigingen niet meer trok. Met een vuurrood hoofd van woede en schuim op de bek klom hij twaalf rijen naar boven en roste de man helemaal in elkaar. ‘Zijn vuisten ketsten op het gezicht zoals een golfballetje op een rots’, schreef de New York Times de volgende dag. Spelers van de Tigers stonden met knuppels klaar, mochten andere supporters op Cobb willen duiken.

Lueker kon nauwelijks terugvechten. Hij miste vanwege een fabrieksongeluk een hand en aan degene die was overgebleven zaten slechts twee vingers. “Kan mij niet schelen, ook al heeft hij geen voeten!”, schijnt Cobb nog geroepen te hebben. De politie trok Cobb van de man en hij werd uiteindelijk geschorst. Hoe het met Lueker afliep is niet bekend.

Maar er zijn nog genoeg andere opstootjes tussen fans en spelers. Zo riep toeschouwer Jeff Pillar in 1991 een keer voor de grap tegen Albert Belle: “Hé Albert, ik geef een bierfeestje. Kom je ook?” Belle die net een zomer geprobeerd had van zijn alcoholverslaving af te komen twijfelde geen seconde en smeet een bal van vijf meter snoeihard tegen Pillar zijn borst. De persafdeling van zijn club de Indians stelde snel een bericht op met excuses van Belle. Maar daar ging hij zelf niet aan beginnen. Op vragen van journalisten reageerde hij kortaf. “Ik hoef helemaal geen antwoord te geven.”

In juli 1894 timmerde ‘Germany’ Smith voor de Cincinnati Reds in de tiende inning de bal in de tribunes. Volgens de toen geldende regels mocht je de bal pakken en nog proberen de slagman uit te gooien. Pirate Elmer ‘Mike’ Smith draafde daarom over de banken op zoek naar de bal en mepte wild om zich heen. Totdat een stel fanatieke Reds-supporters hem vastgrepen en tegen de grond werkten. Teamgenoot Jake Stenzel kwam te hulp, maar bleef stokstijf staan nadat een toeschouwer een pistool tegen zijn hoofd zette. Terwijl de twee Pirates onder schot werden gehouden, rondde Germany Smith ontspannen de honken en wonnen de Reds van de Pirates.

Adams zal voor zijn kleine overtreding wel een geldboete krijgen. Meer houdt hij er echt niet aan over. Behalve dan dat hij waarschijnlijk de rest van zijn carrière bij grote rivaal de Reds massaal zal worden uitgefloten.

Gepubliceerd op Sport Amerika
Tekst © honkbalopzolder
Foto: Joe Romine