Volwassen puber Derek Holland

image

Derek Holland heeft het begin februari echt beloofd. De 26-jarige pitcher van de Rangers wil proberen eindelijk volwassen te worden. Het moest maar eens afgelopen zijn met flauwe geintjes, grappig bedoelde tweets en vele media-optredens waarin hij telkens weer stemmetjes nadoet van bekende Amerikanen.

Tijd om niet langer aan te rotzooien tussen zijn wedstrijddagen en zich voortaan alleen op honkbal te focussen. Holland: “Ik werk mijn ass off op het veld en zal laten zien hoe serieus ik honkballen neem.”

Maar een paar maanden later blijkt het allemaal niet mee te vallen voor Holland om zich aan zijn voornemen te houden. Eind juni werd hij bij een concert van de Counting Crows op straat gezet en twitterde hij cynisch: ‘Wist je dat je bij een concert verwijderd kon worden als je opstaat en foto’s maakt? Onthoud goed: nooit te veel plezier maken in New Jersey, want dat mag daar niet.’

Een concertganger die achter Holland zat had een heel ander verhaal. “Hij maakte lawaai, viel mensen lastig en was gewoon strontvervelend. Toen iemand vroeg of hij wat kalmer aan wilde doen begon hij ruzie te maken. De veiligheidsmensen hebben hem toen weg geëscorteerd. Iedereen klapte en was opgelucht dat hij eindelijk was opgehoepeld.”

Flauwe tweets plaatst Holland ook nog steeds. Hij is bijvoorbeeld nooit gestopt met het in de maling nemen van acteur en vechtsporter Chuck Norris. Zo twitterde hij: ‘Chuck Norris won de Indy 500 race ooit met de auto van Fred Flinstone.’ En ‘Chuck Norris gooide ooit een perfect game. Met een knikker.’

Om volwassener over te komen zou het misschien handig zijn om zijn twitternaam te veranderen. ‘Dutch_Oven45’ is min of meer een vertaling van zijn naam en een soort pan, maar dutch oven betekent ook iets heel anders. Je laat een scheet onder de dekens, trekt die over het hoofd van je vriendin en roept dan heel hard dutch oven!

Vorig jaar heeft Holland eigenlijk zijn voorlopig enige echte stap naar volwassenheid gezet door zijn puberale vlassnorretje af te scheren. Een viezig randje haar was op zijn bovenlip achtergebleven na een weddenschap. Zelf vond hij het walgelijk en noemde het de ergste snor ooit in het honkbal, maar liet hem staan omdat hij zo fijn zijn medespelers er mee kon sarren. “Iedere keer als ik dat vlashaar zie moet ik bijna overgeven”, vertelde outfielder David Murphy. In mei 2012 was Holland uitgelachen om zijn snor en haalde hem weg. “Het is mooi geweest. Het heeft genoeg lol gehad.”

Braaf en volwassen zal de lefty vermoedelijk nooit worden. Maar heeft dat echt invloed op zijn prestaties? “Je weet nooit of er een verband bestaat tussen zijn pitching en zijn mediagedrag”, stelt journalist Craig Calcaterra. “Maar als het eerste achteruit gaat zullen mensen al snel het tweede de schuld geven.” Als de theorie van Calcaterra klopt zal voorlopig niemand klagen over Holland zijn Arnold Schwarzenegger imitaties en andere grapjes op televisie. Hij heeft prima statistieken met als hoogtepunt een shutout tegen de Yankees. Gelukkig maar, want er zijn al genoeg saaie spelers die interviews kleurloos afwerken.

Gepubliceerd op Sport Amerika
Tekst © honkbalopzolder
(Derek Holland nog met vlassnor)